Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto tiramisu z amaretto

Ciasto tiramisu z amaretto

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 603

Dodano:

Odsłon: 1937

Uwielbiam ciasta z alkoholem. Tiramisu jest właśnie jednym z takich smakołyków. Przyznam się szczerze, że gdyby nie to, że kiedyś w Niemczech nauczono mnie robić ten deser, to pewnie do dziś bym nie wiedziała, jak to smakuje i jak bajecznie łatwe jest w przygotowaniu. Dziś przepis odrobinę zmodyfikowany - taka moja wizja twórcza.

Składniki

  • pół opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 750 g mascarpone
  • 400 g śmietany kremówki
  • likier amaretto
  • Kakao
  • cukier puder do smaku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • zaparzona mocna kawa do nasączania
> 6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. W następnej kolejności do misy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z kakao. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Wylewamy na blaszkę (24 cm x 34 cm) i pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu wyjmujemy z blaszki.

    Masa:
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy mascarpone. Miksujemy. Dodajemy cukier puder do smaku. Identycznie postępujemy z amaretto. Wszystko robimy na wyczucie. Masę dzielimy na dwie części.

    Poncz:
    Zaparzoną mocną kawę mieszamy z odrobiną amaretto.

    Przełożenie:
    biszkopt - jedna część masy - podłużne biszkopty namoczone w zaparzonej kawie - druga część masy - całość posypujemy kakao

    Wstawiamy do lodówki, aby wszystko ładnie się związało ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń