Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, bardzo słodkie ciasto bez pieczenia. Smakuje wszystkim bez wyjątku.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5871
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5871
Składniki
Wykładamy blaszkę warstwą herbatników.
Przygotowujemy krem budyniowy: 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło gotujemy. Dodajemy do gotującej się masy szklankę mleka dokładnie zmiksowaną z szklanką mąki krupczatki, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i żółtkami. Chwile gotujemy, mieszając, aby nie powstały grudki. Studzimy i rozprowadzamy po herbatnikach na blaszce. Gdy lekko zastygnie, pokrywamy kolejną warstwą herbatników.
Sporządzamy masę kakaową lub krówkową: 1/2 litra śmietanki kremówki ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do niej masę z puszki. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w pół szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i miksujemy z masą kakaową lub krówkową. Masę rozsmarowujemy na herbatnikach w blaszce, gdy lekko zastygnie, układamy kolejną warstwę herbatników.
Sporządzamy masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubijamy, mikserem dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w pół szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i miksujemy z bitą śmietaną. Rozsmarowujemy na herbatnikach w blaszce. Posypujemy migdałami.
Zostawiamy w lodówce na minimum 24, a najlepiej 48 godzin - wtedy najlepiej się kroi.