Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, bardzo słodkie ciasto bez pieczenia. Smakuje wszystkim bez wyjątku.
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6583
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 51
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 2887
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6583
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 51
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 2887
Składniki
Wykładamy blaszkę warstwą herbatników.
Przygotowujemy krem budyniowy: 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło gotujemy. Dodajemy do gotującej się masy szklankę mleka dokładnie zmiksowaną z szklanką mąki krupczatki, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i żółtkami. Chwile gotujemy, mieszając, aby nie powstały grudki. Studzimy i rozprowadzamy po herbatnikach na blaszce. Gdy lekko zastygnie, pokrywamy kolejną warstwą herbatników.
Sporządzamy masę kakaową lub krówkową: 1/2 litra śmietanki kremówki ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do niej masę z puszki. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w pół szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i miksujemy z masą kakaową lub krówkową. Masę rozsmarowujemy na herbatnikach w blaszce, gdy lekko zastygnie, układamy kolejną warstwę herbatników.
Sporządzamy masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubijamy, mikserem dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w pół szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i miksujemy z bitą śmietaną. Rozsmarowujemy na herbatnikach w blaszce. Posypujemy migdałami.
Zostawiamy w lodówce na minimum 24, a najlepiej 48 godzin - wtedy najlepiej się kroi.