Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe Marysi

Ciasto truskawkowe Marysi

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 137

ciasto z truskawkami i bitą śmietaną....

Składniki

  • żółtka - 4 szt
  • białka - 4 szt
  • cukier - 1 szkl
  • mąka pszenna - 1szkl
  • proszek do pieczenia - 1 szkl
  • truskawki -50 dag
  • galaretka czerwona - 2 op
  • śmietana 30% - 400 ml
  • śmietan - fix
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką.
    Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut.
    Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół.
    Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta.
    Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki.
    Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto.
    Ponownie schłodzić w lodówce.
    Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń