Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe " Cygan "

Ciasto truskawkowe  Cygan

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2852

Dodano:

Odsłon: 5125

Ciasto z dwoma biszkoptami kakaowymi.Przełożone kremem stracciatello i truskawkowym. Środek z biszkopcikami i galaretką. Ciasto pracochłonne ale przepyszne, tortowe.

Składniki

  • BISZKOPCIKI:
  • -3 jajka -80 g.cukru -75 g.mąki tortowej cukier puder do opruszenia
  • BISZKOPT :2 x
  • -4 jajka -1/2 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -3 łyżki oleju
  • -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -660 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody -50 g. mlecznej czekolady
  • GALARETKA:
  • -2 galaretki truskawkowe -2 szklanki wody
  • KREM TRUSKAWKOWY:
  • -800 g. jogurtu truskawkowego -150 ml.śmietanki 30 %
  • -3 łyżki cukru pudru -1 śnieżka -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • POLEWA:
  • -100 g. polewy mlecznej w pastylkach -100 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g. masła -1 łyżka cukru pudru
  • DO POSYPANIA:
  • -50 g. tartych migdałów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopciki-Białka ubijamy ze szczyptą soli i łyżce cukru. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.Przekładamy do woreczka cukierniczego bez ozdobnej końcówki.Wyciskamy na blaszkę z papierem,długie ok.7 cm.biszkopciki. Oprószamy cukrem pudrem.

  2. Pieczemy ok. 14 min. w 175 * C. Delikatnie odklejamy i studzimy.

  3. biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i po łyżce cukru. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papieru do pieczenia. Pieczemy ok.30 min.w 170*.
    Drugi biszkopt pieczemy tak samo.

  4. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać. Zaraz wyłożyć na biszkopt.

    Ułożyć biszkopciki w odstępach w rzędach na przemian.

  5. galaretka- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do tężenia. Galaretką ponalewać w przestrzenie między biszkopcikami.

  6. krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki i jogurty, zmiksować z cukrem pudrem i śnieżką.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Zaraz wyłożyć na biszkopciki z galaretką.

  7. Przykryć drugim biszkoptem i polać letnią polewą.(nad parą rozpuścić polewę ze śmietanką, masłem i pudrem.) Na górę posypać tartymi migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń