Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8349

Dodano:

Odsłon: 15102

Przedstawiam przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami, nektarynkami, brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub mrożone. U mnie ciasto w wersji ze śliwkami:). Ma dość "piaskową" konsystencję, jest raczej suche niż wilgotne i bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200g masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka L
  • ...
  • Kruszonka:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 300-400g dowolnych owoców, u mnie śliwki (mogą być mrożone)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy jajka i cukier waniliowy. W misce mieszamy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie stopniowo dodajemy do miksowanej masy.

  2. W osobnej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę do powstania grudek.

  3. Ciasto (będzie gęste) wykładamy na blaszkę (około 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce, na owoce kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń