Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 5441

Na ten weekend proponuję Wam klasyczne ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne ;) Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 100 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 160 g mąki
  • Dodatkowo:
  • 600 – 700 g śliwek
  • cukier puder po posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, przecinamy na połówki, usuwamy pestkę i pozostawiamy na durszlaku, żeby odciekły.

  2. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodajemy do niej jajka, cały czas ucierając. Na końcu przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto ucieramy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Układamy na nim śliwki.

  3. Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią śliwki.

  4. Pieczemy w dobrze nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem) piekarniku przez około 60-70 minut.

    Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń