Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto urodzinowe

Ciasto urodzinowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 595

Dodano:

Odsłon: 2612

Kremowe, słodkie, puszyste - po prostu rozpływające się w ustach. Nie wymaga specjalnych zdolności, więc na pewno początkująca Pani Domu również sobie poradzi z tym ciastem ;-)

Składniki

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 2 budynie wanilinowe
  • 700 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 300 g herbatników
  • puszka kajmaku
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w niepełnej łyżeczce wody i wlewamy do masy jajecznej. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

    Ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.

    Krem:
    Gotujemy budynie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym ucieramy razem z masłem.

    Przełożenie:
    biszkopt - masa budyniowa - krakersy - masa kajmakowa - krakersy - masa budyniowa - biszkopt - polewa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń