Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto W – Z’ka (przepis II) – lekka jak obłoczek

Ciasto W – Z’ka (przepis II) – lekka jak obłoczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3075

Dodano:

Odsłon: 9846

Podobno u mnie w domu nie pamiętali już kiedy to W-Z’ka była na stole. Mimo, że ciasta a’la wuzetkowe robię dosyć często i robiłam podobne bodaj parę dni wcześniej w formie „Prosiaka” (swoja drogą fajna propozycja na dziecięce przyjęcie… lub dla kogoś starszego gdy chcemy mu nieco zagrać na nerwach ;) ). No, ale wracając do wątku głównego. Zrobiłam upragnione ciasto, ale w wersji mojej – czyli chyba tej najpowszechniejszej, będącej odwzorowaniem tego co dostaniecie w kawiarni, w supermarkecie na tackach czy u mojej (lub swojej własnej) Babci na różnorakich uroczystościach. mimo wszystko moja wersja jest o tyle lepsza, że brak w niej ulepszaczy do śmietany, a w zamian macie przepyszny bzowy dżem na którego punkcie oszalałam. A jeżeli chcecie powspominać to zerknijcie proszę do wcześniejszego wpisu z dawnym przepisem na W-Z’kę. może to właśnie dla odmiany tego szukaliście ;) Obiecuję, że za jakiś czas na blogu pojawią się alternatywne przepisy na to ciasto.

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek średniej wielkości
  • 7 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Krem śmietankowy:
  • 800 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • duża, czubata łyżka żelatyny (w upały można nawet dać więcej) namoczona w niewielkiej ilości wody
  • Polewa:
  • 100 g masła
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 – 3 łyżki kakao
  • 1/3 łyżeczki żelatyny + łyżeczka wody
  • Dodatkowo
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego z kwiatem czarnego bzu lub innego kwaskowatego
  • 100 ml śmietanki + łyżeczka cukru (ubita – na rozetki)
  • 2 łyżki dżemu wymieszane z odrobiną rozpuszczonej żelatyny (można też dodać odrobinę barwnika) – wkładamy do lodówki po czym kro
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy połowę cukru i miksujemy do rozpuszczenia. W drugiej misce łączymy żółtka z cukrem i ubijamy na kogel mogel – stopniowo dolewamy oleju i miksujemy. Obie masy łączymy ze sobą. Do miski przesiewamy mąkę wraz z kakao – wsypujemy do masy jajecznej mieszając bez przerwy łyżką. Blaszkę 25 na 35 cm wykładamy papierem i wylewamy masę na biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni przez mniej więcej 35 minut. Studzimy i przekrawamy na pół.

  2. Śmietankę ubijamy, gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukry. Gdy będzie całkowicie sztywna rozpuszczamy żelatynę (wcześniej namoczoną) i mieszamy ją z niewielką ilością ubitej kremówki, a następnie półpłynną całość przelewamy do miski z bitą śmietaną i natychmiast mieszamy. Krem wykładamy na posmarowany dżemem biszkopt i przykładamy drugim. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy polewę.

  3. Masło, śmietankę i cukier rozpuszczamy, gdy znikną grudki wsypujemy kakao. Gotujemy przez minutę lub dwie aż masa stanie się jednolita. Zdejmujemy z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładanie mieszamy. Gdy polewa wystygnie i zacznie gęstnieć oblewamy nią drugi blat posmarowany dżemem. Polewa ta jest idealna do tego ciasta – nie kruszy się, jest miękka w czasie krojenia. Nie wykonacie bardziej błyszczącej polewy, będzie ona taka nawet po kilku dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 28 lipca 2016 Wygląda obłędnie - zupełnie jak z cukierni :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń