Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto wesoła biedronka

Ciasto wesoła biedronka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Ciasto wesoła biedronka"

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju
  • olej do posmarowania formy. Krem: 250 g tłustego twarogu
  • 70 g cukru pudru
  • 125 g jogurtu naturalnego. Na polewę: 300 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Dekoracje: 75 g masy marcepanowej
  • 20 g kolorowych cukiereczków (typu M&M’S)
  • 30 g czekolady na polewę i do masy marcepanowej
  • 2 cukierki toffifee
  • biała polewa cukrowa w tubie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę, stopniowo domieszaj mąkę, a pod koniec olej. Ciasto wlej do posmarowanej olejem tortownicy, piecz w 180o C ok. 20 minut. Wystudź biszkopt w formie, potem wyjmij i przekrój w poprzek na pół. Z górnej części wykrój głowę biedronki, a resztę przekrój na pół, aby powstały skrzydełka.

  2. Twaróg z cukrem i jogurtem zmiksuj na gładki krem. Posmaruj nim okrągły biszkopt i przyklej głowę oraz skrzydełka. Zrób polewę – cukier puder zmiksuj z sokiem z cytryny, dodaj 50 ml gorącej wody i ucieraj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj kilka kropli barwnika, wymieszaj polewę i natychmiast polej nią skrzydełka. Udekoruj je cukiereczkami.

  3. Masę marcepanową ugnieć, małą część (na usta) oddziel i zafarbuj na czerwono. Czekoladę rozpuść i posmaruj nią głowę biedronki. Trochę czekolady dodaj do masy marcepanowej i zrób z niej czułki. Oczy wykonaj z cukierków, dodaj usta z marcepana. Poczekaj, aż zastygnie, a następnie obrysuj głowę białą polewą.

  4. 50 minut; Porcja: 410 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń