Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z białek ze świeżą miętą

Ciasto z białek ze świeżą miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 9054

Dodano:

Odsłon: 4118

z nadmiaru białek i świeżej mięty, która bardzo obrodziła powstało takie o to cudo do kawy :-) delikatne, puszyste, orzeźwiające ... połączenie mięty z czekoladą ... mniam :-)

Składniki

  • białko jaja ok. 23 dag (z 6 jaj)
  • sól szczypta
  • cukier 20 dag
  • mąka 20 dag
  • masło 20 dag
  • mięta świeża duża garść
  • krople miętowe ok. 1/2 łyżeczki
  • barwnik zielony opcjonalnie
  • polewa:
  • czekolada gorzka 10 dag
  • olej (u mnie kokosowy) 1 łyżeczka
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Roztopić masło i przestudzić. Białka z solą ubić na sztywną pianę, następnie partiami dodawać cukier ciągle miksując. Dodać mąkę, pokrojoną dosyc drobno miętę, krople miętowe i ewentualnie barwnik, wszystko krótko zmiksowac tylko do połaczenia się składników. Wlać masło i wymieszać wszystko łyżką. Keksówkę (długość ok. 25 cm) posmarować masłem lub olejem, przelać masę. Piec ok. 40 minut w 175 stopniach. Lekko przestudzic i przełożyć na talerz.

  2. Polewa: Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać ciasto.

  3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń