Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z czerwoną porzeczką

Ciasto z czerwoną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 217

Dodano:

Odsłon: 151

Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto. Można go upiec również z innymi owocami jak np. jagody czy truskawki.

Składniki

  • jajka 4 szt.
  • mąka pszenna 2,5 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • serek homogenizowany waniliowy 1 opakowanie 200 g
  • olej rzepakowy 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • czerwona porzeczka 400 g
  • kruszonka lub cukier puder
  • mąka ziemniaczana - opcjonalnie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy.
    Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do ciasta kolejno: serek waniliowy, olej (wąską strużką), proszek do pieczenia i mąkę.

  2. Odkładamy sobie około garści porzeczek (posypiemy nimi wierzch ciasta). Do ciasta dodajemy pozostałe owoce czerwonej porzeczki i całość mieszamy łyżką.
    Ponieważ ja wykorzystałam zamrożone owoce, przed dodaniem do ciasta obtoczyłam je w łyżce mąki ziemniaczanej aby związała wilgoć.

  3. Blachę do pieczenia ciasta o wymiarach około 22x28 cm, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
    Wierzch ciasta posypujemy odłożonymi wcześniej owocami porzeczki i kruszonką (można upiec ciasto bez kruszonki a następnie po przestudzeniu ciasta oprószyć je cukrem pudrem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-50 minut (do suchego patyczka).

  4. I gotowe, proste, smaczne i nawet trudno pobrudzić sobie ręce :))

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń