Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z dyni piżmowej, z jabłkami i cynamonową kruszonką.

Ciasto z dyni piżmowej, z jabłkami i cynamonową kruszonką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 468

Dodano:

Odsłon: 7847

Wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto z dyni piżmowej z dodatkiem jabłek. I posypane dużą ilością cynamonowej kruszonki.

Składniki

  • 1/2 sztuki dyni piżmowej
  • 1/2 kostki masła 3 żółtka
  • około 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka sody 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • troszkę aromatu waniliowego 3 duże jabłka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię przekroić , usunąć pestki i upiec .

  2. Gdy dynia jest już miękka wyjąć z piekarnika, ostudzić i wydrążyć.

  3. Na stolnicę wyłożyć dynię i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
    Dodać sypkie składniki i zagnieść. Będzie rzadkie. Dodać roztarte z mąką masło i żółtka
    Dodawać mąkę stopniowo zagniatając ciasto do uzyskania kuli. Będzie to dalej miękkie ciasto, ale da się uformować i przenieść na blaszkę.

  4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną posmarowanym lekko masłem papierem .

  5. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne , pokroić na cząstki i wyłożyć na ciasto.

  6. Przygotować kruszonkę:


    1/2 kostki masła
    podobnie objętościowo cukru pudru
    podobnie objętościowo mąki tortowej
    2 łyżki zmielonego cynamonu.


    Wszystkie składniki połączyć.

    I posypać kruszonką ciasto.

  7. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.

  8. Ostudzić i zajadać.
    Jest pachnące, wilgotne i przepyszne.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń