Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowego i makowego, przełożone kremem budyniowym. Dodatkiem do ciasta są delicje. Całość komponuje się bardzo smakowicie, dlatego też zachęcam do przygotowania takiego ciasta na różnego rodzaju spotkania rodzinne czy inne uroczystości. Delicjusz prezentuje się znakomicie i tak samo również smakuje.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 737
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 737
Składniki
Zrobiłam biszkopt. Białka ubiłam na sztywną pianę z cukrem, dodałam żółtka. Wsypałam przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszałam i przelałam ciasto do formy 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Zrobiłam ciasto makowo-kokosowe. Białka ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodałam pozostałe składniki i wymieszałam dokładnie. Piekłam w blaszce 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia 175 stopniach przez ok. 35 minut.
Zrobiłam krem. Odlałam pół szklanki mleka z wcześniej odmierzonego. Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepałam z mlekiem żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowałam z cukrem. Strużką wlewałam przygotowany budyń do gotującego się mleka. Wymieszałam dokładnie, rozbiłam grudki i odstawiłam do ostygnięcia. Ostudzony budyń utarłam z masłem.
Przełożyłam ciasto. Na biszkopt wylałam połowę kremu i przełożyłam ciastem makowo-kokosowym. Wyłożyłam drugą część kremu i na to delicje galaretkami do góry. Całość zalałam dwoma galaretkami brzoskwiniowymi rozpuszczonymi w 750 ml gorącej wody. Wstawiłam ciasto do lodówki na noc.