Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jagodami kamczackimi.

Ciasto z jagodami kamczackimi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1451

Dodano:

Odsłon: 462

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto, idealne na podwieczorek. Takie do wykonania w 15 minut plus pieczenie, ostatnio bardzo lubię przygotowywać mniej pracochłonne ciasta. Zachęcam do upieczenia :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka jagód kamczackich ( świeżych lub mrożonych )
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy aż powstanie puszysta masa, następnie wlewamy mleko i olej i kilka chwil miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, kaszę mannę i proszek do pieczenia i dokładnie całość miksujemy.

  2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy jagodami. Jeżeli są mrożone to ich nie rozmrażamy, a jeżeli są świeże to owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.

  3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

  4. Wystudzone ciasto kroimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250ml.
    Tortownica o średnicy około 23 cm.
    Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
    Jeżeli jagody są mrożone to ich nie rozmrażamy, a jeżeli są świeże to owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń