Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z mascarpone i wiśniami

Ciasto z mascarpone i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5073

Dodano:

Odsłon: 8853

Pyszne ciasto z kremowym serkiem mascarpone i frużeliną wiśniową na kruchym, maślanym spodzie.

Składniki

  • Ciasto kruche-maślane: 150 g masła, 200 g mąki, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 żółtko
  • Krem: 500 g serka mascarpone, 3 łyżki soku z cytryny, 1 cukier wanilinowy, 5 łyżek cukru pudru
  • Frużelina wiśniowa: 500 g wydrylowanych wiśni, 170 g cukru, 2,5 łyżeczki żelatyny, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do miski dodajemy miękkie masło i cukier puder - ucieramy 6 minut mikserem. Następnie dodajemy żółtko. Miksujemy. Dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Masa będzie ciężka i gęsta. Blaszkę wykładamy ciastem i wyrównujemy łyżką. Pieczemy 20 min plus minus 2-3 minuty (ciasto musi być złociste).

  2. Krem mascarpone ubijamy mikserem z cukrem pudrem oraz z sokiem z cytryny ok 4 minut stanie się puszysty i zwiększy troszkę swoją objętość. Wykładamy na przestudzone kruche maślane ciasto.

  3. Wiśnie świeże bądź mrożone zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie powinny puścić sok. Wiśnie gotujemy w garnku najlepiej z grubym dnem przez 5 min. Następnie do szklanki dodajemy 2 łyżki wody, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładanie mieszamy i wlewamy do wiśni. Masa zgęstnieje. Następnie do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy zimną wodą (2 łyżki) kiedy lekko napęcznieje wstawiamy do mikrofali na 8 sek. Mieszamy i dodajemy do masy z wiśniami. Całość będzie gęsta, kiedy przestygnie dodajemy na sam wierzch ciasta. Wstawiamy na 2 h do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń