Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z maślanką

Ciasto z maślanką

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 1066

Dodano: 06.05.2018

Odsłon: 5238

Pyszne ciasto z maślanką, które zawsze się udaje. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia.

Składniki

  • 3 jajka
  • 300g drobnego cukru
  • paczuszka cukru wanilinowego
  • 400g mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 300g maślanki
  • na wierzch:
  • szklanka czerwonej porzeczki
  • 100g siekanych migdałów
  • 50g cukru
  • 100g masła
  • 200 ml słodkiej śmietany
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kwadratową foremkę wykładam papierem do pieczenia i nagrzewam piekarnik do 200 stopni.

  2. Jaja, cukier, cukier wanilinowy mieszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, powoli wlewamy maślankę. Mieszamy i ciasto wlewamy do przygotowanej formy.

  3. Posypujemy porzeczką, cukrem i siekanymi migdałami. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni ok.20 minut, aż nabierze złotej barwy i wtedy ciasto wyjmujemy z piekarnika.

  4. Śmietanę zagotowujemy z masłem i polewamy po cieście. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń