Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6642

Dodano: 14.06.2012

Odsłon: 88459

Bardzo orzeźwiające i smaczne ciasto.

Składniki

  • biszkopt-4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej i cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MUS TRUSKAWKOWY
  • 80dkg. truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • bita śmietana
  • 0,5l śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy /23x28/ wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.30minut w tem.180st.C

  2. Truskawki zmiksować i podgrzewać w rondelku z cukrem. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do niej trochę gorącego musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek mieszając całość jeszcze przez chwilę Wystudzić i gdy mus zacznie tężeć wyłożyć go na wystudzony biszkopt.Wstawić do lodówki..

  3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksować dość energicznie, aby galaretka dobrze połączyła się ze śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo,żeby nie zwarzyła się śmietana.Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na zatężały mus,wyrównać i wstawić do lodówki. Życzę SMACZNEGO!

  4. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, a na spód można zrobić też kruche ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 02 czerwca 2014 Ja zrobiłam i polecam, bo naprawdę pyszny. Kwaskowaty mus i bita smietana mmmm pyszności. Myślę,że z innymi owocami byłby równie smaczny. Jeszcze z borówkami spróbuje zrobić jak będzie sezon :)) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 31 maja 2014 cudo Irmo, muszę go koniecznie zrobić, wspaniały :))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agaLee08 30 maja 2014 Zrobiłam dziś takie ciasto. Super lekkie, bardzo smaczne i ślicznie się prezentuje.
Po prostu rewelacja!

Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 03 marca 2013 Jagodo, nie robiłam z mrożonych truskawek, nie chce Ci źle doradzić, ale ja dałabym do nich jeszcze jedną galaretkę lub więcej żelatyny, ponieważ mrożone truskawki mają w sobie więcej wody. Może spróbuj zrobić sam mus na próbę jako deser i zobacz co z tego wyjdzie. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 10 listopada 2012 a ja na przepis natknęlam się dopiero teraz, czyli dawno, po sezonie...jest piękne !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 21 czerwca 2012 Ciasto bardzo dobre,wyszło super i będę wracać do Twojego przepisu,pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń