Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7168

Dodano:

Odsłon: 27558

ciasto ucierane z rabarbarem jest lekkie i puszyste. Możemy je przygotować również z truskawkami lub morelami. Polecam!

Składniki

  • 150g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 80ml mleka
  • 300g rabarbaru, umytego i pokrojonego w 1cm kawałki
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar zasypujemy dwoma łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy, by puścił sok. Następnie odsączamy go na sicie, zachowując sok (np. do kompotu). Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Formę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, na wierzch wykładamy rabarbar.
    Ciasto pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń