Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto z salami i szynką

Ciasto z salami i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6027

Dodano:

Odsłon: 341

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak.

Składniki

  • Ciasto : 150 g białego sera twarogowego mielonego 350 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 6 łyżek mleka
  • 125 ml OLEJU RZEPAKOWEGO szczypta soli
  • Nadzienie 310 g szynki gotowanej 160 g salami w plasterkach 26 g pęczek szczypiorku
  • 300 g sera twarogowego zmielonego 125 ml śmietany 18 % 4 jajka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Ciasto.
    Zmielony ser wymieszać z jajkiem, mlekiem ,olejem,i solą.Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Starannie zagnieść.
    Tortownicę wysmarować tłuszczem i bułką tartą.Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy , zakrywając dno i boki foremki.
    Nadzienie.
    Salami i szynką pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na ciasto.
    Ser , śmietanę i jajka wymieszać z szczyptą soli, dodać posiekany szczypiorek.
    2. Masę serową przelać na wędlinę.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 170-180 C i piec około 50-60 minut. Pamiętajmy że ciasto jest wysokie, więc trzeba sprawdzać patyczkiem i ew. zmniejszać temperaturę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lipca No takie wytrawne ciacho, to teraz w sam raz dla mnie :) Chyba wiedziałaś, czego mi potrzeba ;)
Pychotka :))
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń