Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z suszonymi śliwkami

Ciasto z suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 1363

Dodano:

Odsłon: 6868

Jeszcze będąc na studiach koleżanka poczęstowała mnie właśnie tym ciastem. Od razu wiedziałam, że będzie to moje jedno z ulubionych ciast! Dlaczego? Bo uwielbiam czekoladę i suszone owoce! Polecam ten przepis smakoszm ciast z masami.

Składniki

  • 1 ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 250g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, ¼ szklaki wody, 3 jaja, 1 ½ łyżeczki pros
  • Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, ½ l mleka, 2 budynie śmietankowe, niepełna szklanka cukru, 4 żółtka, 2 łyżki żelaty
  • Ponadto: 200g suszonych śliwek, 100g mlecznej czekolady.
  • Opcjonalnie: 1 szklanka wódki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone śliwki pokroić na pół. Namoczyć na noc w 1 szklance wódki lub wody. Odsączyć na sicie. Alkoholem ze śliwek nasączyć obie części biszkoptu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (zostawić 3 łyżki do dekoracji). Połączyć z osączonymi śliwkami.

  2. Biszkopt: Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.
    Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie.

    Przelewamy do formy (ok 20x30cm) pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu ciasto dzielimy na dwa placki.

  3. Krem: Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i roztopioną żelatynę.

  4. Wykonanie: Nasączony spód biszkoptu posmarować połową masy budyniowej. Na to rozłożyć suszone śliwki w czekoladzie. Przykrywamy biszkoptem, na to ponownie rozsmarować masę. Pozostałą roztopioną czekoladą pokrapiamy wierzch masy i rozsmarowujemy nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń