Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami

Przepis dnia 2017-05-23
Ciasto z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 543 Ocena: 9515

Dodano:

Odsłon: 2187

Bajecznie proste i kolorowe. Pieczona truskawka dodaje dodatkowej wilgoci.

Składniki

  • 2 jajka
  • cukier drobny 75 g
  • mąka pszenna 100 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kakao 1,5-2 łyżki
  • młody jęczmień 1/3- 1/2 płaskiej łyżeczki
  • cukier waniliowy szczypta
  • truskawki 175 g ( 7 sztuk )
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki w temperaturze pokojowej. Opłukane truskawki osuszamy i lekko obcinamy przy szypułce.
    Całe jajka ubijamy z cukrem, do ubitych dolewamy wodę i olej, następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy.
    Około 1/3 masy przekładamy do miseczki, mieszamy z młodym jęczmieniem, 1/2 łyżeczki mąki i odrobiną cukru waniliowego.
    Na spód blaszki 22 na 9 cm wykładamy papier do pieczenia, po środku układamy rząd truskawek, nacięciem do dołu.
    Na około truskawek rozkładamy małe kleksy zielonego ciasta.
    Pozostałe ciasto mieszamy z kakao i nakładamy do blaszki.
    Ciasto pieczemy 160-170 C ok. 30 minut.

  2. Po upieczeniu i delikatnym ostudzeniu ciasto wykładamy z blaszki do góry dnem, studzimy zostawiając w papierze.
    Truskawki są bardzo wodniste i ciasto mogłoby się rozpaść.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń