Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwką i żurawiną

Ciasto ze śliwką i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4125

Dodano:

Odsłon: 17590

Podczas ostatnich zakupów wpadły mi w oko śliwki...i sama wpadłam jak śliwka w kompot ! Zachciało mi się smaku i zapachu wprost z lata... akurat te importowane były baaardzo słodkie,dodałam więc żurawiny,żeby ciasto wyszło bardziej kwaskowe...

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/3 szkl wody gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl mąki
  • kilka kropel zapachu śmietankowego
  • 0,5 kg śliwek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • cukier puder
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na kogel mogel.Dodać olej,wodę,proszek,zapach i mąkę.Miksować kilka minut na gładką masę.Przelać ciasto do prostokątnej formy (25 x 30 ) ,posypać żurawiną i ułożyć pokrojone w ćwiartki śliwki skórką do dołu.Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika(175) i piec 45-50 minut.Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

  2. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 18 marca 2012 Myślę, że wyszło Ci smaczne ciasto, dodając żurawinę. Ciekawy pomysł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń