Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto ze śliwkami i budyniem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 176
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 61
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 176
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 61
Składniki
Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 15 min w temperaturze 180°C.
100 ml mleka wymieszaj z prosz kiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem i masłem. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy, mieszając gotuj na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Śliwki i jabłka umyj. Ze śliwek usuń pestki. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki a następnie w plastry.
Na schłodzone ciasto wylej przestudzony budyń. Na wierzchu rozłóż śliwki oraz jabłka wciskając je lekko w masę budyniową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piecz 30-40 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 250 kilokalorii
Do masy budyniowej można dodać 1/3 szklanki zmielonych migdałów.Źródło: Świat i Ludzie