Do góry

Zupy Przepis na:

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 723

Dodano:

Odsłon: 3195

Fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych dań. Odkąd jednak zaczęłam odkrywać nowe smaki, miłością nie mniejszą obdarzyłam ciecierzycę po bretońsku. Czy jak kto woli cieciorkę. O właściwościach zdrowotnych cieciorki nie będę się rozpisywać, bo kto chce łatwo poszuka. Nadmienię tylko, że jest uważana za afrodyzjak a walentynki już niedługo :)

Składniki

  • ok. 1,5 szklanki suchej cieciorki
  • 1 duża cebula
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 4 parówki sojowe (opcjonalnie)
  • 3-4 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • niepełna łyżka sosu sojowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cieciorkę przepłukuję pod bieżącą wodą. Zalewam wodą z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej i zostawiam do namoczenia co najmniej na 6 godzin, ale można też na całą noc. Po namoczeniu wylewam wodę z sodą. Znów zalewam wodą i przepłukuję. Wodę odlewam. Zalewam wodą po raz trzeci tak aby przykryła cieciorkę i gotuję z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego do miękkości. Taki sposób gotowania zapewnia, że po cieciorce nie będzie wzdęć

  2. Jak cieciorka jest już miękka wlewam passatę pomidorową, dodaję czosnek, podsmażoną na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i resztę przypraw.
    Można też dodać pokrojone w talarki i posmażone na odrobinie oleju parówki ale nie jest to konieczne.

  3. Całość gotuję ok. 15-20 minut aby smaki dobrze przeszły. Na końcu można jeszcze doprawić wedle gustu.
    Zajadać z pysznym chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń