Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cieciorka po bretońsku"
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 75
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 666
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 75
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 666
Składniki
Cieciorkę płuczę pod bieżącą wodą na sitku, przesypuję do garnka i zalewam zimną wodą. Moczę ją przez 12 godzin. Po tym czasie gotuję ją w wodzie, w której się moczyła tak, aby była prawie miękka (1-1,5h). W tym czasie kiełbasę i boczek kroję w kostkę.
Cebule obieram i dość grubo siekam. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Smażę kiełbasę i przekładam do prawie miękkiej cieciorki. Na tym samym tłuszczu smażę kolejno boczek i cebule, również przekładam je do garnka.
Gdy cieciorka będzie już miękka, na patelnię dodaję koncentrat pomidorowy, podlewam go 1–2 łyżkami wody, dodaję cukier i przesmażam 3–4 minuty na wolnym ogniu. Podsmażony koncentrat dodaję do garnka z cieciorką. Dosypuję także suszony majeranek oraz słodką i ostrą papryką. Potrawkę doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam.Źródło: Tina