Do góry

Desery Przepis na:

Cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Cieciorka po bretońsku"

Składniki

  • 40 dag cieciorki
  • 40 dag cienkiej kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cieciorkę płuczę pod bieżącą wodą na sitku, przesypuję do garnka i zalewam zimną wodą. Moczę ją przez 12 godzin. Po tym czasie gotuję ją w wodzie, w której się moczyła tak, aby była prawie miękka (1-1,5h). W tym czasie kiełbasę i boczek kroję w kostkę.

  2. Cebule obieram i dość grubo siekam. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Smażę kiełbasę i przekładam do prawie miękkiej cieciorki. Na tym samym tłuszczu smażę kolejno boczek i cebule, również przekładam je do garnka.

  3. Gdy cieciorka będzie już miękka, na patelnię dodaję koncentrat pomidorowy, podlewam go 1–2 łyżkami wody, dodaję cukier i przesmażam 3–4 minuty na wolnym ogniu. Podsmażony koncentrat dodaję do garnka z cieciorką. Dosypuję także suszony majeranek oraz słodką i ostrą papryką. Potrawkę doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń