Do góry

Dania główne Przepis na:

Cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1854

Dodano:

Odsłon: 740

Dziś przedstawiam danie równie smaczne i sycące, jak znana wszystkim fasolka po bretońsku, tyle że w wersji wegańskiej i bez mięsa :) Nastały chyba czasy, których się wcześniej nie spodziewałam... niedługo i weganie znajdą u mnie coś dla siebie, no koniec świata :) Przepis podpatrzyłam na Jadłonomii i troszeczkę przerobiłam. Danie jest wyjątkowo fajne, bo poza moczeniem ciecierzyczy jego przygotowanie trwa dosłownie 15-20 minut, czyli jest idealne, kiedy wracamy zmarznięci do domu i marzymy o gorącym, rozgrzewającym, konkretnym posiłku. A jeśli nie mamy suchej cieciorki albo nie chce się nam jej moczyć, możemy użyć tej z puszki :) Proporcja na 3-4 osoby lub 2 bardzo głodne :)

Składniki

  • 1 szklankę suchej ciecierzycy
  • 1 białą cebulę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 duże liście laurowe (jeśli mamy małe liście lub połamane, sypiemy równowartość tych dwóch dużych całych)
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub 1 czubata wędzonej i 1 normalna słodkiej)
  • 1 łyżeczkę ostrej papryki (lub 1/4 jeśli wolimy łagodniejsze smaki, ja lubię na ostro)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku (można pominąć jeśli ktoś bardzo nie lubi)
  • 1 porządna łyżeczka majeranku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (preferuję Łowicz)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ok. 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do podania
  • olej roślinny do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek siekamy i razem z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem w ziarenkach podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż cebula stanie się szklista.

  2. Wtedy dodajemy ciecierzycę i pozostałe przyprawy, czyli obie papryki, kminek i majeranek. Mieszamy i smażymy razem przez chwilę, aż wszystko zacznie bardzo mocno pachnieć, będzie to około jednej - dwóch minut.

  3. Dodajemy przecier, koncentrat, wodę i mieszamy.
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Jeśli uważamy, że danie jest za kwaśne, możemy dodać odrobinę cukru.
    Podajemy z bułeczką, posypane świeżą natką pietruszki.






    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń