Do góry

Dania główne Przepis na:

Cielęcina po marokańsku

Cielęcina po marokańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 981

Dodano:

Odsłon: 12405

Właśnie wróciłam z podróży do Maroka, gdzie zachwycił mnie smak tamtejszych dań, przygotowywanych w specjalnym, tradycyjnym naczyniu - tajinie. Jest to rodzaj glinianej, płaskiej misy, z pokrywką w kształcie stożka, z kominkiem. Marokańczycy stawiają ją wprost na płomień, a przygotowywane mięso duszą w niej długo razem z warzywami i przyprawami. Dlatego np. wołowina czy baranina jest niezwykle miękka i smaczna. Ja nie przywiozłam sobie owej tajiny (ze względu na pojemność i ciężar walizki, choć kusiło...). Dobrze jednak sprawdził się mój specjalny garnek z grubym dnem i szklaną pokrywką. Polecam kuchnię marokańską. Wspaniała i aromatyczna.

Składniki

  • 1 kg szynki cielęcej
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • oliwa
  • sól
  • przyprawa marokańska ras el habus (może warto zajrzeć do sklepu "kuchnie świata"?)
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z cielęciny usuń błonki i pokrój na dość duże kawałki. Tak samo cebule i marchewki pokrój na duże kawałki. Mięso posól i podsmaż na oliwie. Następnie podsmaż warzywa.

  2. Mięso i warzywa przełóż do garnka do duszenia wraz z oliwą, podlej odrobiną wody, dosyp przyprawę. Duś, aż mięso będzie mięciutkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 12 sierpnia 2010 podoba mi się ta propozycja, zrobię w dusznicy niech no tylko dorwę gdzieś tę przyprawę marokańską o dziwnej nazwie , pozdrawiam

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patelnia 12 sierpnia 2010 Goblinek czy mozesz napisac ile tej przyprawy dodac do tej ilosci miesa?Np lyzke stolowa lub lyzeczke? Dziekuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 29 lipca 2010 Cielęcina jest wspaniała, ja zastąpię ją jagnięciną lub baraniną, reszta to tylko Twoje składniki. Pysznie ...

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 28 lipca 2010 To mieszanka 35 przypraw i owszem, zawiera kumin. Każdą potrawę przygotowaną w tajinie można nazwać tajiną, bo nazwa właśnie bierze się od tego naczynia. Marokańczycy może i nie solą, ale uważam że nasza polska cielęcina wymaga posolenia.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

atmapol26 28 lipca 2010 Ta potrawa nazywa sie poprostu tajine,a ja zaproponowalabym dodac kilka owocow suszonych,zeby bylo bardziej orientalnie.A przyprawa nazywa sie Ras el hanout,co po arabsku oznacza glowa przypraw.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

atmapol26 28 lipca 2010 To danie nazywa sie poprostu tajine i zaaproponowalabym dodac kilka owocow suszonych,zeby bylo bardziej oriontalnie .A przyprawa nazywa sie Ras el hanout! po arabsku oznacza glowa przypraw.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 28 lipca 2010 kuchnie marokańską się pokocha, albo znienawidzi, mi niezbyt przypadła do gustu, ale to naczynie w którym się robi potrawy bardzo fajnie można wykorzystać do różnych potraw:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nelle 28 lipca 2010 sól? marokańczycy nie używają soli do tajin, za to podstawową przyprawą u nich jest KUMIN (tak, nie kmin czy kminek). To własnie on czyni potrawy marokańskie specyficznymi w smaku. Soli możesz uzyć potem na talerzu doprawiając sobie danie, nigdy do gotowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń