Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciepły deser czekoladowy"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 305
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 107
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 489
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 305
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 107
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 489
Składniki
Do rondelka z grubym dnem wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj, aż syrop nabierze złotego koloru. Zdejmij z ognia i cienkim strumieniem dolej do rondelka śmietankę kremówkę. Mieszaj energicznie, aż się połączą.
Oddzielone od białek żółtka dodaj do przestudzonej masy cukrowej. Wmieszaj także przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzącej wody i dodaj do masy.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do słodkiej masy. Rozlej do ceramicznych foremek (do 2/3 wysokości).
Foremki ustaw w blasze do pieczenia i wlej gorącą wodą do połowy ich wysokości. Piecz 25 minut w 160°C. Wyjmij, odczekaj 10 minut i posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 60 minut. Poziom: łatwyŹródło: TV14