Do góry

Dania główne Przepis na:

Cimi Tomba czyli zapach Hiszpanii w Twoim domu.

Cimi Tomba czyli zapach Hiszpanii w Twoim domu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 204

Charakterystyczny dość ostry zapach tego dania nieodłącznie kojarzy mi się z wybrzeżem Hiszpanii. Cimi Tomba jest tradycyjnym daniem Tossa de Mar pięknego miasteczka na Costa Brava. Tradycyjnie danie to było przyrządzane przez rybaków z tego co mieli pod ręką natomiast współcześnie jest niemal flagowym daniem każdej restauracji. W miasteczku raz w roku odbywa się nawet festiwal kulinarny całkowicie poświęcony temu daniu. Samo wykonanie dania jest banalnie proste i nie wymaga ani posiadania specjalnych akcesoriów ani też wyjątkowych umiejętności kulinarnych dlatego może być fantastycznym urozmaiceniem piątkowych obiadów gdyż w swoim składzie nie posiada mięsa.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 6 dużych ziemniaków- obranych i pokrojonych w kostkę
  • 60 dag ryby w formie fileta najlepiej dwa gatunki ale to nie wymóg ( u mnie dorsz i morszczuk)
  • 1 lampka wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • olej do smażenia
  • papryczka chili lub chili w proszku
  • szafran
  • 1/2 główki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • Sól morska
  • Sok z cytryny
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wybierz naczynie najlepiej głęboką patelnię lub brytfannę. Na samym końcu wszystkie składniki trzeba połączyć w naczyniu więc dobrze oceń wielkość potrzebnego Ci naczynia.
    Podsmaż na oliwie cebulę dodaj szczyptę soli, szczyptę szafranu oraz chili jak cebula się zeszkli dodaj ziemniaki chwilę podsmaż razem następnie zalej lampką wina i bulionem. Duś pod przykryciem. Ok 20 min.

  2. W czasie kiedy ziemniaki się duszą. Pokrój rybę na kawałki ja lubię jak są mniej więcej takiej wielkości jak kawałki ziemniaków. Przygotowane kawałki panieruj w posolonej mące i podsmaż na patelni z odrobiną oleju.

  3. Z czosnku, oliwy, soku z cytryny oraz soli przygotuj aioli. Najlepiej ½ szklanki oliwy z oliwek zblendować z czosnkiem ½ główki i doprawić solą oraz sokiem z cytryny do smaku.

  4. Ostatnim krokiem i zasadniczo najważniejszym jest połączenie wszystkich składników.
    Do brytfanny w której udusiły się ziemniaki (warto sprawdzić uprzednio czy są miękkie) dodaj rybę należy ją chwilę potrzymać jeszcze na ogniu aby ryba nabrała temperatury. Po kilku minutach wyłącz ogień pod naczyniem i dodaj aioli. Dodaj na początek tylko część a resztę sosu np. podaj opcjonalnie dla chętnych lub dołóż gdyby okazało się za mało. Danie i tak będzie mocno czosnkowe i aromatyczne.
    A teraz najważniejsze przykryj naczynie z całą zawartością i dwa razy wstrząśnij na tyle mocno aby wymieszać wszystkie składniki i na tyle delikatnie aby nie zrobić z dania mamałygi.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 02 lutego 2018 Poczulam sie jak na urlopie, piekny opis i ciekawy przepis. Pozdrawiam serdecznie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 lutego 2018 Uwielbiam takie dania, po prostu niebo w gębie :D

Ten szafran mnie tylko trochę przeraża, bo przypomina mi pająka, a ja od "setek" lat nie mogę wyleczyć się arachnofobii ;) Taki mamy klimat xD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń