Do góry

Desery Przepis na:

Clafoutis nieclafoutis (bo z truskawkami)

Clafoutis nieclafoutis (bo z truskawkami)

Autor: oldfork

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1431

Dodano: 01.06.2014

Odsłon: 7603

Clafoutis to bardzo prosty, szybki francuski deser.W oryginale owocami są wiśnie ale z powodzeniem można zamienić je na inne sezonowe owoce

Składniki

  • 50 dag truskawek (w oryginale wydrylowanych wiśni)
  • 15 dag mąki
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka masła
  • mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Owoce myjemy i zasypujemy łyżką cukru. Odstawiamy żeby puściły sok.
    W misce mieszamy suche składniki: mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i skórkę cytrynową.
    W drugiej miseczce jajka roztrzepujemy na gładką masę i łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy śmietankę. Mieszamy. Ciasto będzie miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
    Formę do tarty (tortownicę) o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Owoce układamy w formie (bez soku który puściły) i zalewamy ciastem. Pieczemy 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gabrielka 05 czerwca 2014 NIE ZNAM JESZCZE TEGO DESERU;A CHĘTNIE SIĘ ZAPOZNAM;)
POLECAM MOJĄ SAŁATKĘ Z TRUSKAWKAMI I RUKOLĄ Z AKCENTEM CZEKOLADOWYM !!
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/sa%C5%82atki%20i%20sur%C3%B3wki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń