Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie dni, kiedy zjadłoby się coś słodkiego do kawy lub szklanki mleka, a równocześnie brak siły czy ochoty, by poświęcać na to dużo czasu i wyciągać całą maszynerię do pieczenia. Mam na to receptę: przepis na ciasto, które nie wymaga miksowania, a jedynie łyżki do wymieszania. Przez dodatek coli jest wilgotne, dzięki kakao mocno czekoladowe i możecie je dowolnie modyfikować zatapiając w nim owoce. W podstawowej wersji występuje solo, bez dodatków, oblane jedynie gorzką czekoladą. Dla mnie ta wersja była zbyt monochromatyczna, stąd banany oraz kolorowe "przecinki" na górze. Dzięki temu mamy CMYK ;-)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6314
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 788
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6314
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 788
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Składniki
Rozpuścić na patelni masło lub margarynę, wystudzić. Przygotować 2 miski, w pierwszej wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia, kakao, sól. W drugiej mokre: rozpuszczony tłuszcz, jaja, 75 ml mleka, colę.
Zaczyn z mokrych składników przelać do miski z suchymi produktami, dokładnie wymieszać łyżką. Nie należy się przejmować grudkami.
Tortownicę o średnicy 26 cm w kilku miejscach musnąć margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Banany obrać i pokroić na plasterki, ułożyć na cieście.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 - 50 minut, wyciągnąć, jak wsadzony patyczek będzie suchy. Wystudzić. Na teflonową patelnię wlać 4 łyżki mleka, połamać czekolady i wrzucić na patelnię, rozpuścić na małym ogniu, często mieszając. Polać czekoladą ciasto, rozsmarować szpatułką lub łyżką równomiernie. Można dodatkowo udekorować ozdobami cukierniczymi, prażonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.