Do góry

Sałatki Przepis na:

Coleslaw

Coleslaw

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 18895

Dodano:

Odsłon: 47797

Sałatka (a może surówka?) colesław jest znana głównie dzięki McDonaldowi, gdzie jest podawana. Warto jednak zrobić ją samodzielnie w domu – możemy doprawić ją do swojego smaku, poeksperymentować z przyprawami i stworzyć wyjątkowo smaczne danie.

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od kapusty. Bardzo drobniutko ją kroję. Można też poszatkować ją w malakserze. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do kapusty. Drobniutko kroję cebulę i dodaję do reszty składników.

  2. Teraz dodaję mleko i majonez i dobrze wszystko mieszam. Następnie dodaję cukier puder, pieprz, ocet jabłkowy i sok z cytryny. Ewentualnie – odrobina soli.

  3. Sałatkę wstawiam do lodówki na minimum godzinę – wszystkie smaki muszą się dobrze przegryźć.

    Na koniec można ozdobić ją liściem natki pietruszki lub posiekać natkę i posypać nią sałatkę.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń