Desery Przepis na:
Cream Brulee

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1626
Dodano: 23.02.2009
Odsłon: 1051
Składniki
- mleko 3,8 %, 750 ml
- zoltka jajek, 20 sztuk
- laski wanili, 5 sztuk
- cukier bialy, 60 gr
- smietana 36%, 1 litr
- cukier brazowy
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Laski wanili rozcinamy, wyskrobujemy rdzen i razem z pusta laska wrzucamy do mleka. Dodajemy cukier i wszystko razem zagotowujemy.
-
Zoltka polaczyc delikatnie ze smietana, ostroznie wlac mleko razem z wanilia. Przecedzic.
-
Gotowy plyn wlewamy do ceramicznych naczynek przeznaczonych do pieczenia w piekarniku ( jedna miseczka na porcje). Do kazdej wlewamy taka sama ilosc plynu.
-
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i zapiekamy 90 minut, albo dopuki plyn nie zgestnieje.
-
Po ostudzeniu, przed podaniem, posypujemy wierzch kremu brazowym cukrem i ... przypalamy tak, aby cukier pod wplywem ciepla stworzyl chrupiaca skorupke. Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)