Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia marynowana w zalewie curry

Przepis dnia 2014-08-16
Cukinia marynowana w zalewie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 18477

Dodano:

Odsłon: 34650

Uwielbiam zarówno cukinię jak i curry, więc cukinia w curry trafia w 100 % w mój gust :) Zasili ona moją spiżarnię w ilości 9 słoiczków.

Składniki

  • 2,5 kg cukini
  • 7 szklanek wody (zalewa)
  • 1,5 szklanki octu 10% (zalewa)
  • 2 szklanki cukru (zalewa)
  • 1 łyżka curry (zalewa)
  • 2 cebule (pocięte w plastry)
  • gorczyca, pieprz i ziele angielskie
  • 1,5 łyżki soli (zalewa)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię myję i odcinam końcówki. Kroję wzdłuż, a potem na pół-plasterki.

  2. Na spód wyparzonych słoików wkładam po plastrze cebuli, wsypuję 1/2 łyżeczkę gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu i 1 ziele angielskie.

  3. Do słoików dosyć ciasno wkładam pół-plasterki cukinii. Pozostawiam minimum 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika.

  4. Składniki zalewy podgrzewam i mieszam tak, aby wszystko ładnie połączyło się w jednolitą zalewę. Wypełniam nią słoiki – zostawiam przynajmniej 0,5 cm od krawędzi. Dobrze zakręcam.

  5. Pasteryzuję ok. 10 minut. Odstawiam do góry nogami do ostygnięcia.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izabelalalka 02 września 2014 Ja niestety bezmyślnie zrobiłam według przepisu i mam bez soli :( Może by tak autorka skorygowała przepis bo nie każdy ogląda filmiki. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 27 sierpnia 2014 Sól jest 1,5 łyżki -jest na filmie -)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń