Do góry

Przekąski Przepis na:

Cukinia w ostrej zalewie (z odzysku)

Cukinia w ostrej zalewie (z odzysku)

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 11074

Cukinia w ostrej zalewie to wynik eksperymentu, który podjęłam trochę z konieczności, a trochę z ciekawości – czy się da. Czy da się ponownie wykorzystać zalewę, która pozostaje w słoju po wyjedzeniu ostrych ogóreczków. A jaka mną powodowała konieczność? Wysyp owoców cukinii, które zastałam w ogrodzie zaraz po powrocie z wyjazdu. Przepis na ostre ogóreczki znajdziesz na blogu, zapraszam. Ale po wyjedzeniu warzyw zostaje w słoju słodko-kwaśno-ostra zalewa. Nie nadaje się ona do zalania kolejnej porcji ogórków, bo jest już trochę rozwodniona ogórkowym sokiem. Wiem, że się nie nadaje, bo próbowałam kiedyś – efekt nie był zadowalający. Ale tak po prostu wylać tyle dobroci też nie potrafię, więc podjęłam eksperyment z cukinią. Udało się!

Składniki

  • 1 kg średnich cukinii, obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych (waga po obraniu)
  • łyżka soli kamiennej
  • 1-2 świeże ostre papryczki wraz z nasionami
  • pół główki czosnku (ząbki obrane i pokrojone w plasterki)
  • zalewa pozostała po ostrych ogóreczkach
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane cukinie pokrój w kawałki – ćwierć-krążki lub inne o podobnej wielkości. Włóż je do miski i posyp łyżką soli kamiennej. Zostaw na noc pod przykryciem z kuchennej ściereczki, bo muszki nie są nam potrzebne.

  2. Rano odlej z miski zebrany płyn. Przygotuj słoik odpowiedniej wielkości. Na dno wsyp krążki ostrej papryki i plasterki czosnku.

  3. Włóż do słoja osączone kawałki cukinii.
    Zagotuj zalewę pozostałą po zjedzeniu ogórków (lub przygotuj świeżą - jak to zrobić - przeczytasz na blogu) i gorącą zalej cukinię w słoiku, zamknij go. Nie wykorzystasz zapewne całej zalewy, ale to nic – zawsze możesz zrobić kolejną porcję pikantnej cukinii.

  4. Zostaw marynatę w spokoju na 24-36 godzin. Po tym czasie już możesz próbować.

  5. Jakie było moje pierwsze wrażenie? To jest po prostu pyszne! Nie mogłam oderwać się od słoja, choć degustacja nastąpiła niemal w środku nocy...

  6. Nie mam pojęcia, czy cukinia w ostrej zalewie da się przechować dłużej. I – prawdę mówiąc – nie mam potrzeby jej przechowywania. Zawsze można podjąć próbę, np. krótko pasteryzując, choć są na cukinię do słoika inne sprawdzone sposoby.

  7. To raczej przekąska na już, na szybko. Do obiadu, kolacji, a zwłaszcza na grilla. Spróbuj koniecznie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń