Do góry

Dodatki Przepis na:

Cukrowe różyczki, krok po kroku

Cukrowe różyczki, krok po kroku

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 838

Dodano:

Odsłon: 3107

Cukrowe różyczki są słodką ozdobą, dodającą słodkim dziełom uroku i elegancji. Wykończone nimi torty nabierają kolorów, romantycznego charakteru i prezentują się bardzo profesjonalnie. Dzięki swoim zaletom bardzo często są wykorzystywane przy wykończeniu tortów ślubnych i rocznicowych. Potrafią nadać niepowtarzalnego uroku również tym mniej okazyjnym wypieką. Ten, kto widział jak pięknie prezentuja się małe różyczki na wierzchu muffinek, na pewno się ze mną zgodzi :).

Składniki

  • lukier plastyczny (do wykonania wszystkich różyczek na zdjęciu, potrzebowałam 350 g.)
  • barwniki spożywcze
  • małe kieliszki lub nakrętki do wycinania kolistych kształtów o średnicy 2,5 cm. i 3 cm.
> 6 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. RÓŻYCZKI MAŁE:

    Każda mała różyczka składa się z trzech kółeczek o średnicy 2,5 cm.

    Lukier plastyczny barwimy za pomocą barwników spożywczych na żądany kolor.
    Rozwałkowujemy lukier, po czym wycinamy z niego kółeczka o średnicy 2,5 cm.

  2. Pierwsze kółeczko, skręcamy delikatnie w rękach.
    Będzie to środek naszego kwiata.

  3. Bierzemy kolejne lukrowe kółeczko i przykładamy do środka.
    Nie będziecie tu potrzebowali żadnych spożywczych klejów. Lukier plastyczny zachowuje się w rękach tak, jak plastelina – wystarczy docisnąć płatek do środka, u podstawy różyczki, aby połączyć elementy ze sobą.

  4. Na takiej samej zasadzie, doklejamy trzeci – ostatni płatek naszej małej róży.
    Odcinamy nożem nadmiar lukru u podstawy kwiata i odkładamy ozdobę na talerzyk, żeby stwardniała.

  5. RÓŻYCZKI ŚREDNIE:

    Różyczki średnie robimy z takiej samej wielkości kółeczek jak róże małe (2,5 cm). Zwiększamy tylko ich liczbę do 8.

    Chcąc zrobić różyczkę średniej wielkości, robimy wszystko tak samo jak przy małych różyczkach, ale tym razem nie poprzestajemy na trzech płatkach, a kontynujemy doklejanie kółeczek….

  6. …aż nasza różyczka będzie miała 8 płatków.

  7. DUŻE RÓŻYCZKI

    Przy robieniu różyczek dużych, postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku różyczek średnich (liczba płatków: 8), z tą różnicą, że tym razem wycinamy kółeczka o średnicy 3 cm.

  8. Gotowe cukrowe różyczki przechowujemy w suchym miejscu o temperaturze pokojowej!

    POWODZENIA!!! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 07 marca 2018 Bardzo dziekuje za tak dokladny opis i cudowne zdjecia Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń