Do góry

Dania główne Przepis na:

Curry z dynią i łodygą brokuła

Curry z dynią i łodygą brokuła

Autor: jolao

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 443

Dodano: 12.06.2018

Odsłon: 28

Tradycyjne curry to dość popularne danie, można je jednak przygotować na wiele różnych sposobów. U mnie z dynią i łodygą brokuła, którą rzadko ktokolwiek wykorzystuje.

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 biała cebula
  • 3/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 60 g dyni hokkaido
  • 100 g łodyg brokuła (waga po obraniu)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej razem z pokrojoną w dowolnej wielkości kawałki cebulą i przyprawami (oprócz soli). Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.

    Następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę łodygi brokuła i dynię. Dusimy razem pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

    Na koniec wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń