Do góry

Dodatki Przepis na:

Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48425

Dodano:

Odsłon: 17759

Tradycyjna, wielkanocna ćwikła. Świetny dodatek do gotowanych jaj i do wszelkiego rodzaju mięs. U mnie w domu często stosowana jako warzywne dopełnienie drugiego dania.

Składniki

  • buraki ćwikłowe 6 sztuk (średnie)
  • chrzan (w słoiczku) 400g
  • sól
  • ocet 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, wkładamy do garnka (najlepiej tak zwanego "gorszego", ponieważ buraki pozostawiają trwały, ciemny osad na garnku i nowego, ładnego zwyczajnie szkoda).
    Następnie buraki zalewamy wodą (powinna je przykryć), gotujemy w łupince (czas gotowania 1 godzina), odcedzamy, studzimy.
    Zimne buraczki obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Utarte buraki łączymy z chrzanem, odrobiną soli i octu, mieszamy. Gotową ćwikłę przekładamy do słoików, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 11 kwietnia 2015 Pyszna! Buraczki uwielbiam w każdej postaci :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasiaczek06 11 kwietnia 2015 uwielbiam tylko że bez octu a z dodatkiem pieprzu i cynamonu:) pyycha:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 11 kwietnia 2015 Uwielbiam :D Też sam robię ,z tą małą różnicą ,że buraki zapiekam. Wtedy mają lepszy aromat i kolor. Pozdrawiam ;) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń