Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, wielkanocna ćwikła. Świetny dodatek do gotowanych jaj i do wszelkiego rodzaju mięs. U mnie w domu często stosowana jako warzywne dopełnienie drugiego dania.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Buraki myjemy, wkładamy do garnka (najlepiej tak zwanego "gorszego", ponieważ buraki pozostawiają trwały, ciemny osad na garnku i nowego, ładnego zwyczajnie szkoda). Następnie buraki zalewamy wodą (powinna je przykryć), gotujemy w łupince (czas gotowania 1 godzina), odcedzamy, studzimy. Zimne buraczki obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Utarte buraki łączymy z chrzanem, odrobiną soli i octu, mieszamy. Gotową ćwikłę przekładamy do słoików, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.