Do góry

Przekąski Przepis na:

Cykoria po turecku

Cykoria po turecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 488

Dodano:

Odsłon: 955

Delikatna cykoria idealnie komponuje się z intensywną w smaku sardelą doprawioną sosem kebab gyros

Składniki

  • 1 duża cykoria
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 filety sardeli (z zalewy olejowej)
  • pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • koperek (posiekany) – łyżeczka + do posypania
  • sos kebab gyros łagodny
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. cykorię podgotować we wrzątku około 8 minut. Wyjąć, osuszyć i przekroić na pół.

    Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Filety z sardeli odsączyć, drobno posiekać. Czosnek, pokrojone filety oraz koperek wymieszać z sosem kebab gyros i doprawić pieprzem.

    Na każdą połówkę cykorii nałożyć masę i posypać koperkiem.

    Dla miłośników ostrych smaków proponujemy sos kebab gyros ostry

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń