Do góry

Desery Przepis na:

Cykoria - pyszna i zdrowa

Cykoria - pyszna i zdrowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Cykoria - pyszna i zdrowa"

Składniki

  • Warzywo to sprawdza się w surówkach i sałatkach
  • choć może stanowić także główny składnik dania. Warto sięgać po cykorię
  • bo jest skarbnicą witamin A i C
  • a dania z jej udziałem przygotujesz bardzo szybko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jej lekko gorzki smak dobrze komponuje się z octem balsamicznym, cytryną i jabłkami, a także owocami morza. Często liście cykorii podaje się na surowo z różnymi dipami i traktuje jako lekką przystawkę.

  2. Pyszna sałatka z cykorii

  3. Najpopularniejsza sałatka to pokrojona cykoria, jabłka, orzechy i sos ze śmietany z musztardą, octem, solą i pieprzem. Można dodać seler naciowy lub ser gorgonzola.

  4. Cykorię można nadziewać niemal wszystkim, np. tuńczykiem z puszki. Dopraw go cytryną, czosnkiem, majonezem, pietruszką, odrobiną chili, ore gano i dodaj starty żółty ser. Łódeczki z cykorii podaje się zwykle z bagietką.

  5. W wersji na ciepło

  6. Cykoria na ciepło zapiekana pod beszamelem nie wymaga dużo pracy. Utnij głąb, cykorię podziel na ćwiartki i połóż na blasze skropionej olejem. Skrop też lekko po wierzchu i włóż do rozgrzanego piekarnika, by się podpiekły.

  7. W tym czasie zrób sos beszamelowy z masła, mąki, mleka i śmietany. Wrzuć do niego pokrojonego pora i zalej cykorię.

  8. Piecz przez ok. 10 minut, a na koniec posyp startym serem i piecz jeszcze chwilę, aż się roztopi. Cykorię pod beszamelem podawaj na ciepło.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń