Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cykoria - pyszna i zdrowa"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Jej lekko gorzki smak dobrze komponuje się z octem balsamicznym, cytryną i jabłkami, a także owocami morza. Często liście cykorii podaje się na surowo z różnymi dipami i traktuje jako lekką przystawkę.
Pyszna sałatka z cykorii
Najpopularniejsza sałatka to pokrojona cykoria, jabłka, orzechy i sos ze śmietany z musztardą, octem, solą i pieprzem. Można dodać seler naciowy lub ser gorgonzola.
Cykorię można nadziewać niemal wszystkim, np. tuńczykiem z puszki. Dopraw go cytryną, czosnkiem, majonezem, pietruszką, odrobiną chili, ore gano i dodaj starty żółty ser. Łódeczki z cykorii podaje się zwykle z bagietką.
W wersji na ciepło
Cykoria na ciepło zapiekana pod beszamelem nie wymaga dużo pracy. Utnij głąb, cykorię podziel na ćwiartki i połóż na blasze skropionej olejem. Skrop też lekko po wierzchu i włóż do rozgrzanego piekarnika, by się podpiekły.
W tym czasie zrób sos beszamelowy z masła, mąki, mleka i śmietany. Wrzuć do niego pokrojonego pora i zalej cykorię.
Piecz przez ok. 10 minut, a na koniec posyp startym serem i piecz jeszcze chwilę, aż się roztopi. Cykorię pod beszamelem podawaj na ciepło.Źródło: Na żywo