Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 2755

Dodano: 02.03.2017

Odsłon: 2929

Ciasto drożdżowe z aromatycznymi rodzynkami i cynamonem. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaczka lub kwiatka.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • Drożdże 40 g
  • śmietana 18 % 60 g ( ok.3 łyżeczki )
  • mleko 165 ml
  • Olej rzepakowy 60 ml
  • żółtko jaja kurzego 1 sztuka
  • cukier kokosowy ( lub brązowy) 20 g
  • Cukier 40 g
  • cukier cynamonowy 1 płaska łyżeczka
  • rodzynki 50 g
  • zapach rumowy
  • Dodatkowo : cukier cynamonowy do posypania
  • żółtko do smarowania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z częścią cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rodzynki moczone w wodzie z odrobiną zapachu rumowego.

    Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Potem ponownie zagniatamy, cienko wałkujemy, posypujemy cukrem cynamonowym i kroimy w paski ( ok.3 x 40 cm).

    Każdy pasek zwijamy w ślimaczek. Ciasto wkładamy do natłuszczonych foremek na muffinki.


    Po ponownym wyrośnięciu, bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną cukru cynamonowego.

    Pieczemy w 180 C ok. 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń