Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowy chlebek do odrywania

Przepis dnia 2018-09-28
Cynamonowy chlebek do odrywania

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1199

Dodano:

Odsłon: 3399

Miękki, puszysty i pyszny chlebek drożdżowy, którego maślano-cynamonowy zapach wypełnia całą kuchnię podczas pieczenia. Wspaniale smakuje z kubkiem mleka lub kakao.

Składniki

  • Ciasto:
  • Drożdże świeże - 25 g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mąka pszenna tortowa - 2 i 3/4 szklanki plus 3 łyżki
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Woda - 50 ml
  • Jajo kurze - 1 sztuka
  • Masło - 50 g
  • Sól - szczypta
  • Nadzienie:
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Cynamon - 1 łyżka
  • Masło - 50 g
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło rozpuścić i wystudzić . Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru oraz trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce, na ok. 15 minut.

  2. Po tym czasie dodać do rozczynu pozostałe składniki ciasta, wymieszać i wyrobić w misce tworząc kulę. Zostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości.

  3. Formowanie chlebka:
    Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy, wyrobić podsypując mąką i rozwałkować na kształt przypominający prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

  4. Pokroić ciasto na 4 lub 5 podłużnych pasów.

  5. Kolejno nakładać jeden pas na drugi.

  6. Uzyskany prostokąt pokroić na kwadraty o boku zbliżonym do szerokości keksówki (użyłam keksówki o wymiarach dna 8x27 cm).

  7. Ułożyć kwadraty pionowo w keksówce wyłożonej papierem do ieczenia, tworząc „harmonijkę”, przykryć całość ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.

  8. Po tym czasie umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu chlebka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń