Do góry

Napoje Przepis na:

Cynamonowy jabłecznik

Cynamonowy jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Cynamonowy jabłecznik"

Składniki

  • 2 litry słodkiego cydru (ew. po 1 litrze białego deserowego wina i soku jabłkowego)
  • 1 szkl. rumu lub brandy
  • 2 łyżki suszonych jabłek
  • 4–5 kawałków kory cynamonu
  • 6 nasion kardamonu
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 10–12 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4–6 gwiazdek anyżu
  • kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone jabłka, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową oraz goździki, ziele angielskie, anyż i skórkę z cytrusów włóż do lnianego woreczka albo zawiń w gazę. Mocno zwiąż. Woreczek z jabłkami oraz przyprawami włóż do garnka. Zalej cydrem (lub winem i sokiem jabłkowym). Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez chwilę na dużym płomieniu, po czym zmniejsz ogień i gotuj dalej pod przykryciem jeszcze 15 minut.

  2. Wyjmij woreczek z jabłkami i przyprawami (możesz dodatkowo przecedzić napój). Jabłkowy grzaniec wymieszaj z rumem lub brandy. Mocno podgrzej, ale już nie gotuj. Od razu podawaj .

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń