Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowa babka z sezamem

Cytrynowa babka z sezamem

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 74

Mokra, aromatyczna babka do kawy i na drugie śniadanie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 250g margaryny (u mnie Palma z murzynkem)
  • 200g cukru
  • 50g cukru pudru
  • 230g maki tortowej
  • cytryna
  • 25ml wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sezamu
  • bułka tarta do wysypania formy
  • szczypta soli do białek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj miękką margarynę, cukier i cukier puder (zostaw łyżeczkę na posypanie ciasta po upieczeniu).

  2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

  3. Sparz cytrynę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę i wyciśnij sok.

  4. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.

  5. Utrzyj żółtka z margaryną i cukrem do białości. Ciągle ucierając dodaj sok i skórkę z cytryny oraz wódkę, następnie pianę z białek. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie, stopniowo dodaj mąkę.

  6. Formę natrzyj margaryną, która została na papierze (opakowaniu) i podsyp bułką tartą. Następnie wlej ciasto, a jego wierzch posyp sezamem.

  7. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw babkę na 15 minut bez otwierania. Potem uchyl drzwiczki i poczekaj aż ciasto trochę przestygnie. Wyjmij babkę z formy i posyp pozostałym cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń