Do góry

Przekąski Przepis na:

Cytrynowe ciasto z kisieli

Cytrynowe ciasto z kisieli

Autor: gosiawkuchni

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 372

Dodano: 17.11.2011

Odsłon: 36655

pyszne ciasto cytrynowe, nie jest suche i szybko się robi

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku.

  2. Do gotowej masy wsypać kisiele w proszku, dodać olejek, mąkę i wlać mleko, wymieszać.

  3. Dodać ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać i wlać do natłuszczonej formy (u mnie keksówka).

  4. Piec ok 50 min w 160 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 05 grudnia 2011 Ciasto puszyste i mięciutkie, ładnie wyrasta, dość dużo go wychodzi (piekłam w dużej tortownicy z kominkiem), choć jedna połowa ciasta trochę mniej wyrosła i miała minimalny zakalec (choć stosowałam wszystkie rady aby go nie było). Spodziewałam się że ciasto będzie mieć bardziej wyrazisty smak, dla mnie było za mało cytrynowe, może następnym razem dodam skórkę i sok z cytryny...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mucho7morek 05 grudnia 2011 Upiekłam dwukrotnie (celowo zmieniając producenta składników) i z przykrością stwierdzam ,że to przepis nie dla mnie,bo nie jestem amatorką ani zakalca ani wyczuwalnego w smaku nadmiaru proszku do pieczenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiawkuchni 28 listopada 2011 blanka313 ja dodaję całą małą torebkę proszku no i szklankę mleka jak podałam w przepisie wydaje mi się że to akurat bo ciasto zawsze się udaje... maaartinka cieszę się że smakowało:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

blanka313 25 listopada 2011 dziewczyny napiszcie ile tego proszku do pieczenia bo dziś chcę upiec to ciasto. Aha i szklanka mleka to nie za dużo???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maaartinka 24 listopada 2011 Ciasto wyszło przepyszne:) nawet dnia nie wytrzymało:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

blanka313 24 listopada 2011 gosiu a dodaje się całą torebkę proszku do pieczenia??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

blanka313 24 listopada 2011 gosia a proszek do pieczenia to cała torebka??

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dayzi 17 listopada 2011 Takie proste ciasta są najsmaczniejsze. Na pewno wypróbuje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiawkuchni 17 listopada 2011 Nie trzeba soku z cytryny, wystarczy olejek i te kisiele:) A olejku faktycznie nie napisałam ile. Ja lubię mocno aromatyczne więc dodaję tak pół buteleczki, albo cały jeden taki malutki. Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń