Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasto ze śliwkami Pierre Herme

Cytrynowe ciasto ze śliwkami Pierre Herme

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2709

Dodano: 19.09.2012

Odsłon: 8718

Wilgotne, słodkie, miękkie z nutą cytryny i lekko kwaśnymi węgierkami.

Składniki

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3 łyżki mleka, temp. pokojowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100g masła, roztopionego jeszcze ciepłego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki śliwek np. węgierek
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki przekrawamy na pól, wyjmujemy pestki i kroimy jeszcze na pół. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Cukier łączymy ze skórką startą z dwóch cytryn i dłońmi mieszamy, aż stanie się lekko wilgotny. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3 minuty, aż masa stanie się kremowa i jasna. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy 3 łyżki mleka i mąkę z proszkiem, miksujemy do połączenia. Następnie masę łączymy z sokiem z cytryny i jeszcze ciepłym, roztopionym masłem oraz olejem. Formę (u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy pokrojone śliwki i zalewamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta kładziemy na wierzch tortownicy stolnicę i szybko przewracamy ciasto, aby dno tortownicy było na górze. Lekko wyciągamy ciasto z formy. Po około. 15 min. powoli możemy zerwać papier do pieczenia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polyanna74 07 listopada 2012 Bardzo ciekawy przepis-zniknęło szybko! Mój mąż śmieje się, że jak będę tak studiować tego Smakera to będziemy Puchatkową rodzinką.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 19 września 2012 Zawsze byłam ciekawa takiego "odwracanego" ciasta, czy owoce mają inny smak itp. Połączenie cytryny i śliwek musi być wspaniałe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń