Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe wiatraczki z morelami

Cytrynowe wiatraczki z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 562

Dodano:

Odsłon: 26

Kruche ciasteczka z morelami z nutką cytryny to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki

  • mąka pszenna 1 szkl
  • mąka kukurydziana 1/2 szkl
  • żółtka 2 szt
  • otarta skórka z cytryny 2 łyżeczki
  • masło 15 dag
  • cukier puder 10 dag
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • jajko 1 szt
  • mleko 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • morele 8-10 szt
  • rodzynki 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder, skórkę z cytryny i starte na grubej tarce zimne masło, posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

  2. Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Dużą foremką wykrawać krążki, naciąć w 6 miejscach nie do końca.
    Ułożyć na blaszce, zawinąć rogi.

  4. Włożyć rodzynki i połówki moreli. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym.
    Blaszkę z ciasteczkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor. Upieczone wiatraczki można oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń