Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Autor: Bunia1988

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 40

Dodano: 28.07.2014

Odsłon: 2663

Orzeźwiające ciasto cytrynowe kwaskowe a zarazem słodkie.

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru (1szkl. do biszkoptu i 1 szkl. do masy budyniowej)
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 cytryn
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany 36% (kremówki)
  • 3 paczki biszkoptów
  • cukier puder
  • 100 g masła lub margaryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier i wciąż ubijamy, następnie wlewamy żółtka i dalej miksujemy. Maki mieszamy ze sobą i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia dodajemy do pianki i miksujemy na małych obrotach aż powstanie jednolita masa. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewany masę.
    Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C

  2. Masa budyniowa:
    Szklankę wody oraz sok z cytryny (125ml) i szklankę cukru gotujemy. Budynie rozpuszczamy w 0,5 szkl wody, gdy woda zawrze wlewamy je i energicznie mieszamy do zgęstnienia odstawiamy do wystudzenia.
    Masło miksujemy dodając wystudzona masę budyniowa, do wyczerpania.
    Poncz do nasączenia ciasta: 150ml wody + 2 łyżki soku z cytrynę+ 2 łyżeczki cukru mieszamy i po uzyskaniu jednolitej konsystencji nasączamy nim biszkopt. Następnie wykładamy na niego masę budyniowa odstawiamy do lodówki.

  3. Pianka cytrynowa: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną piane następnie wlewany galaretkę zimną i tężejącą lecz nie zastygniętą. Piankę wykładamy na masę budyniowa.

  4. Na masę układamy biszkopty które smarujemy lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru. Sok ucieramy z cukrem pudrem do powstania gęstej i klarownej konsystencji. Możemy ozdobić kawałkiem cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 28 lipca 2014 Bardzo lubię cytrynowca koniecznie muszę go upiec
Wspaniale wygląda i pewnie wybornie smakuje
Pychotka
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń