Do góry

Dania główne Przepis na:

Cytryny kiszone: do orientalnych potraw

Cytryny kiszone: do orientalnych potraw

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Cytryny kiszone: do orientalnych potraw"

Składniki

  • 1 kg niewoskowanych cytryn
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 czerwone papryczki chili
  • szczypta szafranu
  • szczypta czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyj cytryny i włóż je do garnka. Zalej wodą, zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 40 minut. Wylej wrzątek, przelej cytryny zimną wodą. Ponownie zalej je zimną wodą i trzymaj w niej 2 dni. Zmieniaj wodę 2 razy dziennie (w sumie 4 razy), aż przestanie być w niej wyczuwalna goryczka.

  2. Po tym czasie ponacinaj każdą cytrynę do miąższu. Zblenduj papryczkę chili, kolendrę, kmin, czarnuszkę i szczyptę szafranu z odrobiną wody. Włóż cytryny do wyparzonego słoja, zalej wodą, tak aby przykryła wszystkie. Dodaj miks przypraw, zakręć i mocno potrząśnij. Po tygodniu cytryny będą gotowe. Dodawaj je do orientalnych potraw mięsnych (np. tadżin).

  3. • 60 minut + czas kiszenia • cena 15 zł

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń