Do góry

Przekąski Przepis na:

czarna babka a raczej baba

czarna babka a raczej baba

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7137

Dodano: 18.12.2012

Odsłon: 5902

im dłużej stoi tym jest lepsza ;) przepis mojej babci

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. do dużego garnka dać cukier, margarynę, kakao, wodę wszystko razem rozpuścić chwilę pogotować mieszając, następnie z powstałej masy odlać 1 szklankę gęstej masy i odstawić

  2. jajka rozdzielić i z białek ubić pianę. Do garnka z gęstą masą dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszać dodając po jednym żółtku na koniec dodać pianę z białek i wymieszać. Można dodać bakalie. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Po wystudzeniu polać babkę odlaną masą. Można posypać kokosem.

  3. ponieważ babki a raczej baby wychodzi dużo to można ją piec w 2 foremkach na babkę albo w tortownicy ja tym razem zrobiłam w zwykłej prostokątnej blaszce 25x33 cm. Babka im dłużej stoi tym jest lepsza. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 19 grudnia 2012 Ja takie ciasto w młodosci nazywałam murzynkiem i pamiętam ,że pyszne było. Dzis zrobię, dzieki za przypomnienie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 19 grudnia 2012 wczoraj piekłam więc przepis jest na świeżo, a robi się ją bardzo szybko pomijając czas pieczenia oczywiście ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 18 grudnia 2012 ja też,właśnie taki ciepły, domowy klimat mi przypominają :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń